Cukrář/ka
Kariéra CUKRÁŘE/CUKRÁŘKY by mohla být pro tebe, pokud:
- máš vztah k pečení a výrobě dezertů,
- umíš být kreativní a mít cit pro estetiku,
- jsi manuálně zručný/á.
Cukrář/ka ovládá technologické postupy výroby cukrářských produktů jakou jsou zákusky, dorty, cukrovinky, zmrzliny, výrobky z čokolády a další sladké pochutiny. Také navrhuje a připravuje složité a umělecky i výtvarně náročné cukrářské výrobky. Typickou náplní cukráře/cukrářky je výroba těst, polev, náplní a dalších surovin a následně jejich zpracování, pečení, tvarování a zdobení. Hotové výrobky cukrář/ka aranžuje, případně balí, předává k expedici, ale také se podílí na prezentaci zboží a propagačních akcích.
Dalšími činnostmi je přebírání, kontrolování a uskladňování surovin pro cukrářskou výrobu, dodržování stanovené receptury a dohled nad kvalitou použitých surovin a výsledného produktu. Cukrář/ka musí znát a dodržovat hygienické normy a standardy mezi které patří mimo jiné odebírání vzorků ze surovin i hotových výrobků pro účely laboratorního rozboru nebo testování kvality během výroby. K jejich práci patří udržovat pracovní prostředí a používaná zařízení v čistotě.
Absolventi cukrářského oboru mohou najít uplatnění jako zaměstnanci v provozech cukrářské velkovýroby, v menších cukrárnách, hotelech a restauracích nebo v obchodních zařízeních prodávajících cukrářské výrobky. Proto není nutné výrobky umět jen vyrobit, ale také je správně zabalit a v neposlední řadě být schopen vyhotovit účetní doklady.
Cukráři/cukrářky jsou na trhu práce žádaní ze stran zaměstnavatelů. Vyučených odborníků je totiž v České republice nedostatek. Kromě toho nabízí tato profese kariérní růst a postup na vedoucí pozice.
Můžeš se také vydat cestou podnikání a po nutném zapracování a získání praxe si například otevřít vlastní cukrárnu. Jako cukráři/cukrářce se ti otevírají možnosti dalšího vzdělávání. Účastí na profesionálních kurzech zdokonalíš své cukrářské umění, postupy a zjistíš novinky a trendy ve svém oboru.
Doporučené vzdělání:
-
Středoškolské s výučním listem v oboru Cukrář. Na to je možné pokračovat nástavbou v oborech s potravinářským nebo podnikatelským zaměřením.
-
Pokud už máš ukončené středoškolské vzdělání, je tu možnost jednoletého zkráceného studia nebo absolvování specializovaných kurzů a profesní rekvalifikace.
Průměrný plat:
17 000 – 34 000,- Kč
Dovednosti a znalosti:
- kreativita a fantazie,
- čichové a chuťové rozlišovací schopnosti,
- učenlivost a chuť se dál vzdělávat,
- schopnost kombinovat různé chutě a suroviny,
-
manuální zručnost,
-
cit pro estetiku,
- vynalézavost,
-
samostatnost,
-
pečlivost a důslednost.