Cukrář/ka

Kariéra CUKRÁŘE/CUKRÁŘKY by mohla být pro tebe, pokud:

  • máš vztah k pečení a výrobě dezertů,
  • umíš být kreativní a mít cit pro estetiku,
  • jsi manuálně zručný/á.

Cukrář/ka ovládá technologické postupy výroby cukrářských produktů jakou jsou zákusky, dorty, cukrovinky, zmrzliny, výrobky z čokolády a další sladké pochutiny. Také navrhuje a připravuje složité a umělecky i výtvarně náročné cukrářské výrobky. Typickou náplní cukráře/cukrářky je výroba těst, polev, náplní a dalších surovin a následně jejich zpracování, pečení, tvarování a zdobení. Hotové výrobky cukrář/ka aranžuje, případně balí, předává k expedici, ale také se podílí na prezentaci zboží a propagačních akcích.

Dalšími činnostmi je přebírání, kontrolování a uskladňování surovin pro cukrářskou výrobu, dodržování stanovené receptury a dohled nad kvalitou použitých surovin a výsledného produktu. Cukrář/ka musí znát a dodržovat hygienické normy a standardy mezi které patří mimo jiné odebírání vzorků ze surovin i hotových výrobků pro účely laboratorního rozboru nebo testování kvality během výroby. K jejich práci patří udržovat pracovní prostředí a používaná zařízení v čistotě.

Absolventi cukrářského oboru mohou najít uplatnění jako zaměstnanci v provozech cukrářské velkovýroby, v menších cukrárnách, hotelech a restauracích nebo v obchodních zařízeních prodávajících cukrářské výrobky. Proto není nutné výrobky umět jen vyrobit, ale také je správně zabalit a v neposlední řadě být schopen vyhotovit účetní doklady.

Cukráři/cukrářky jsou na trhu práce žádaní ze stran zaměstnavatelů. Vyučených odborníků je totiž v České republice nedostatek. Kromě toho nabízí tato profese kariérní růst a postup na vedoucí pozice.

Můžeš se také vydat cestou podnikání a po nutném zapracování a získání praxe si například otevřít vlastní cukrárnu. Jako cukráři/cukrářce se ti otevírají možnosti dalšího vzdělávání. Účastí na profesionálních kurzech zdokonalíš své cukrářské umění, postupy a zjistíš novinky a trendy ve svém oboru.

Doporučené vzdělání: 

  • Středoškolské s výučním listem v oboru Cukrář. Na to je možné pokračovat nástavbou v oborech s potravinářským nebo podnikatelským zaměřením.

  • Pokud už máš ukončené středoškolské vzdělání, je tu možnost jednoletého zkráceného studia nebo absolvování specializovaných kurzů a profesní rekvalifikace.

Průměrný plat:

17 000 – 34 000,- Kč 

 

Dovednosti a znalosti:

  • kreativita a fantazie,
  • čichové a chuťové rozlišovací schopnosti,
  • učenlivost a chuť se dál vzdělávat,
  • schopnost kombinovat různé chutě a suroviny,

  • manuální zručnost,

  • cit pro estetiku,

  • vynalézavost,
  • samostatnost,

  • pečlivost a důslednost.

Share This

Share this post with your friends!