fbpx

Jak se zajistit na stáří?

Důchodu se nedožiju! Už jsi někdy slyšel/a tuto větu? Já ji občas zaslechnu. Pravděpodobnost, že se dožiješ seniorského věku, je však velmi vysoká. V České republice se muži průměrně dožívají 76 let a ženy dokonce 82 let. Průměrně dostává dnešní důchodce od státu 14 000 Kč a důchodový věk je stanoven na 65 let. Dovedeš si představit s takovou částkou měsíčně žít 10, 20 nebo i 30 let? Dneska se dozvíš, jak se na stáří zajistit, aby ses nemusel/a spoléhat jen na stát a mohl/a si oněch 10 až 30 let života užít.

Jak funguje v České republice systém vyplácení starobních důchodů?

Zjednodušeně ten, kdo dneska pracuje, část svého příjmu posílá státu. Stát z vybraných peněz vyplácí současné důchodce. V roce 2018 žilo v naší republice 6,9 milionu lidí, kteří odvádí peníze na 2,8 milionu důchodců.

Populace v ČR a i celosvětově stárne. Dožíváme se delšího věku. V roce 2050, až ti bude kolem padesátky, bude v ČR 6 milionů pracujících a zhruba 3 miliony důchodců. Matematika je jednoduchá, pracující pomalu, ale jistě nezvládnou uživit vyšší počty důchodců. Do budoucna se tak bude státní důchod snižovat. A proto je důležité připravovat se na stáří sám.

A jak na to? Nejdůležitější je začít a naučit se odkládat peníze, prostě neutratit vše, co vyděláš. Minule jsme si ukázali ideální finanční míry. Pamatujete? 

Ideální finanční míry říkají, že 20 % příjmu si má každý odkládat pro SEBE. Pro svoji budoucnost, na zajištění stáří a podporu dětí. Takže ideální částku už máme. Pokud si odložíš 20 % příjmu, tak máš jistotu, že ve stáří budeš mít stejný příjem jako v době, kdy pracuješ.

Příklad:

Tvůj čistý příjem bude 30 000 Kč a začínáš pracovat ve 25 letech. Podle finančních měr si odložíš 20 % na budoucnost, což je 6000 Kč. Polovina z toho půjde na zajištění stáří (3 000 Kč). Touto částkou budeš mít v 65 letech našetřeno téměř 6 milionů korun.

Tato částka ti společně s důchodem od státu zajistí oněch 30 000 Kč „důchodu“. (V příkladě hodnotíme peníze 5% úrokem ročně. Kde a jak na takový úrok dosáhnout, si povíme příště v článku o investicích.). Co s šesti miliony v 65 letech? Naspořené peníze si můžeš vybrat najednou anebo formou renty, tzv. měsíčně po částech.

Nejdůležitější je začít co nejdříve! Podíváme se na to, kolik musíš odkládat (podle toho, v jakém věku začneš spořit), abys v 65 letech měl/a alespoň jeden milion korun:

  • ve 25 letech 500 Kč měsíčně
  • ve 35 letech 1 000 Kč měsíčně
  • ve 45 letech 2 200 Kč měsíčně
  • v 55 letech 6 000 Kč měsíčně

Dobrá zpráva je, že pokud si budeš spořit na důchod, podpoří tvoje snažení i stát! Stát přispívá až 230 Kč měsíčně na takzvané penzijní spoření a to už je zajímavá částka. Podmínka příspěvku je, že si peníze do 60 let nevybereš.

Jak se tedy zajistit na stáří chytře? Začít co nejdřív a využít tak čas, kdy můžou odložené peníze vydělávat za tebe. Penzijní spoření je možné sjednat i dětem a naučit je už od mala, jak se peníze v čase úročí a rostou.

Články seriálu PENÍZE A ŽIVOT

Autor článku

Lucie

Lucie pracuje jako manažerka v konzultantské firmě a lektorka finanční gramotnosti. Ve světě financí se pohybuje už od vysoké školy. Pražskou ČZU zakončila diplomkou o penzijním systému České republiky a v bakalářce řešila financování bydlení. „Věřím, že zdravý přístup k příjmům a výdajům patří ke klíčovému vzdělání, a proto už od roku 2014 učím děti v rámci projektu denfinancnigramotnosti.cz. Dnes je mi 32 let a zkušenosti, které jsem nasbírala jako konzultant, předávám dál v pozici manažerky.”

Webové stránky Luciehttps://luciebaslova.cz/

Share This

Share this post with your friends!