fbpx

Jak i přes léto pracovat na svém osobním rozvoji?

Přemýšlíš, jak naložit s letošním létem? Přináším ti několik tipů na letní měsíce, díky kterým budeš moci i přes léto pracovat na svém rozvoji a poznat něco nového.

Online kurzy

Na internetu najdeš obrovské množství online kurzů ze všech různých oborů – od marketing až po informační technologie. Podívej se třeba na stránku Coursera, Udemy nebo Stanford online. Pokud chceš kurzy spíše v češtině, pak koukni na kurzy zdarma od Seduo, online tutoriály od Czechitas nebo Khan Academy.

Letní školy

Letní školy jsou skvělý způsob, jak se dozvědět více z oblasti, která tě zajímá, a zároveň poznat další nadšence. Letos budou mnohé letní školy nejspíše online, ale i tak stojí za to zvážit účast. Pokud si vybereš letní školu v zahraničí, zapracuješ i na znalosti cizího jazyka. Možná znáš Letní akademii Discover, Letní škola environmentalistiky LESEM nebo Letní školu diplomacie.

Workcampy

Zatím je otázkou, zda a do jakých zemí budeme moci letos vyjet na workcampy. Nicméně i tak je plánování workcampů v plném proudu. Workcampy jsou výjezdy na několik týdnů (dlouhodobé projekty i několik měsíců) do zahraničí, kdy se pár hodin denně věnuješ nějaké prospěšné aktivitě a zbytek času trávíš s ostatními dobrovolníky z celého světa a zážitkovým programem. Vyjet na workcamp můžeš třeba přes organizaci Inex-SDA. Workcampy se pořádají i v ČR a ty se můžeš stát účastníkem nebo rovnou vedoucím.

Erasmus+ projekty

Znáš Erasmus+? Mimo jiného ti tento program nabízí výměny mládeže nebo tréninkové kurzy po celé Evropě. Výjezdy trvají zpravidla několik dní a skvělá zpráva je, že tvé finanční výdaje budou minimální – ubytování i strava je zdarma a dostaneš i příspěvek na pokrytí nákladů na jízdné. Výměny i tréninkové kurzy mají vždy nějaké téma jako zaměstnanost mládeže, tanec či divadlo, migrace, udržitelnost apod. Aktuální nabídku výjezdů hledej u organizací jako EYCB, Tmelník, Mladiinfo, Brnoconnected nebo přes různé FB stránky.

Dobrovolnictví

Kromě workcampů můžeš dobrovolničit i jinak. Na stránce dobrovolník.cz najdeš nejrůznější příležitosti od pomoci na letních ttáborec přes pomoc v organizacích, které se věnují lidem s postižením, až po dobrovolnictví s ekologickou tematikou.

Další různé aktivity

Jaké jsou další tipy, jak efektivně naložit s časem v létě? Třeba četbou knih s tematikou, která tě zajímá, učením cizích jazyků (i přes již zmíněné online aplikace), rozvojem kuchařských a sportovních dovedností, poslechem podcastů, přednášek na TEDu nebo psaním deníku či blogu.
Cíle a předsevzetí si sice spousta lidí stanovuje začátkem roku, ale nic nebrání tomu se nad svým směřováním zamyslet v létě. Osobně mám ráda třeba Year compass, který tě provede sebereflexí nad uplynulým časem a naopak ti pomůže nad definováním budoucích cílů a plánů. Co se chceš do konce roku naučit? Na co se soustředit? A jakým aktivitám se věnovat?

Posledním tip je věnovat čas vytvoření si životopisu (případně profilu na LinkedInu). Až si pak budeš hledat brigádu nebo praxi, budeš mít k dispozici už svůj vytuněný životopis.

Autor článku

Helena Pechová

Helča se ve svém volném i pracovním čase věnuje rozvoji studentů. Je součástí Kariérního centra ČVUT a funguje mimo jiné jako vedoucí a školitelka v Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu. Před časem založila projekt Buď aktivní – databázi mimoškolních aktivit, aby si každý student mohl najít aktivitu, která ho bude rozvíjet a bavit.

Domů

Share This

Share this post with your friends!