fbpx

Erasmus: Příležitost hledět na svět s otevřenou myslí a nadhledem

Erasmus. Většině lidí se vybaví výjezd do zahraničí minimálně na půl roku v rámci vysokoškolského studia. Jenže to zdaleka není vše, co Erasmus nabízí.

Co je to Youth Exchanges?

Je tomu zhruba rok a půl, co jsem se poprvé dozvěděla o tzv. „Youth exchanges„. Jsou to v podstatě krátkodobé projekty (zpravidla na 1-2 týdny) na různá témata, jejichž primárním cílem je dát dohromady mladé lidi z různých částí Evropy (a mnohdy i dál). Na dané téma pak probíhají různé aktivity a workshopy. Vše interaktivní, neformální formou vzdělávání.

Můj první projekt – nikdy na to nejste sami 

Když jsem jela na svůj první projekt, vůbec jsem nevěděla, co od toho očekávat. Jednoduše jsem se přihlásila přes formulář na Facebook skupině (Youth Projects Czech Republic) a najednou jsem stála na letišti s letenkou v ruce směr Istanbul a čekala, co se bude dít. Nevěděla jsem, jestli tam na mě bude někdo čekat, jestli budu mít zajištěné ubytování a kam vlastně jedu, protože jsme měli být v nějakém městě asi 3 hodiny od Istanbulu. V hlavě mi probíhalo tisíce katastrofických scénářů, co by se mohlo stát. Zvlášť poté, co mě všichni v mém okolí děsili, jak to bude strašné, protože prostě Turecko (nejčastější argument). Na letišti jsem se naštěstí setkala s ostatními členy naší české skupiny, kteří také jeli poprvé. Byli jsme v tomu spolu a po chvíli už jsme to brali s humorem.

Když jsme doletěli na istanbulské letiště, potřebovali jsme sehnat autobus. V podstatě nikdo nám tam nerozuměl. To pro místní nebyl problém. Rukama a nohama se přece dorozumíte vždy a všude. A tak se snažili s námi ze všech sil komunikovat a pomoci nám. Sehnali nám autobus a dokonce nám během čekání uvařili čaj. Tam jsem si poprvé začala uvědomovat, jak je myšlení Čechů vůči cizincům omezené…

Erasmus vám dá nadhled

Když jsme dorazili na místo, už tam byli někteří zástupci dalších zemí, jako např. Makedonie, Itálie či Španělska. Nedokázala jsem si představit, že s nimi budu muset komunikovat anglicky. V podstatě nikdy předtím jsem se s nikým, kdo neuměl česky, anglicky nebavila. Myslela jsem si, že anglicky neumím. To vše se ale změnilo během prvních rozhovorů. Zjistila jsem, že na tom vlastně nejsem tak špatně a že dokážu vést rozhovory. Celý týden se to jen zlepšovalo. Práce ve skupinách, debaty i večerní pokec u večeře. To vše mi pomohlo zbavit se strachu, nejen mluvit anglicky, ale celkově mluvit před cizími lidmi.

Týden byl příliš krátký a byla jsem zase doma. Stejná místa, stejní lidé, ale já věděla, že už stejná nejsem, že mě to posunulo, jako ještě nic předtím. V současné době už mám za sebou takových projektů 10 v různých zemích Evropy a nepřestávám objevovat všechny benefity, které mi Erasmus dal. To, jak mi otevřel oči, rozšířil obzory, dal nové zkušenosti a kamarády. To všechno mi pomohlo dostat se do fáze, ve které se nacházím právě teď, kdy pohlížím na věci s otevřenou myslí a nadhledem. A abych nezapomněla – vše je hrazeno (doprava, ubytování, jídlo,…). Ze všech těchto důvodů (a spousty dalších), bych Erasmus doporučila všem bez váhání.

„ Udělat první krok je těžké, ale stojí to za to! 

 

Autor článku

Hedvika, 17 let

Momentálně jsem ve 3. ročníku na gymnáziu.

Po gymnáziu bych ráda šla na vysokou školu, pravděpodobně se zaměřením na mezinárodní vztahy nebo podobný obor. 

Ráda bych jednou pracovala v mezinárodním prostředí s využitím jazyků, které jsou mojí vášní.

Share This

Share this post with your friends!